Tohle bude vysoká lekce pro fajnšmekry. Rozebereme chuť piva (téměř) na atomy. Pivo má 14 základních chutí, plus další podskupiny – celkem tedy 122 chuťových popisů. Prakticky si otestujete, jaké chutě a v jakých koncentracích jste schopni vnímat. Na závěr tohoto kurzu budete schopni sestavit senzorický profil piva.
Co se naučíte, dozvíte a ochutnáte?
Kurz začíná v 9:00 a trvá do cca 16:00.
Bez trochy teorie to nepůjde. Musíme se shodnout na definici základních pojmů a také se podíváme na obecné zásady a principy senzorické analýzy. Nastavíme kritéria, která subjektivní vnímání chutí posunou na objektivní úroveň analýzy.
Vyzkoušíte si identifikaci základních chutí.
Tak se do toho dáme, probereme organoleptické vjemy v pivu. Jinými slovy: posvítíme si na základní atributy piva: vzhled, pěna, čirost, barva, říz, plnost, trpkost, hořkost, sladkost a kyselost. A začneme posuzovat vyváženost jednotlivých složek.
Rozlišení plnosti a hořkosti, pořadová zkouška na intenzitu hořkosti.
Aby se pivní degustátoři po celém světě dohodli, vzniklo „kruhové schéma chutí“, které zavádí přesné kategorie k popisu chutí piva. Schéma obsahuje 14 základních tříd senzorických vjemů, které se naučíme identifikovat a popsat.
Identifikační zkouška: určení vybraných základních chutí v pivu.
Čtrnácti základními třídami to nekončí – kruhové schéma obsahuje celkem 122 různých charakteristik chutí a vůní. Každá z nich své přesné slovní označení. Není možné probrat úplně všechny, ale podíváme se na ty hlavní, které jsou důležité v souvislosti s nejčastějšími vadami piva – pochopíte, kdy, jak a proč vady vznikají.
Identifikační zkouška: určení vybraných pokročilých chutí v pivu.
V tuhle chvíli máte pokročilé znalosti pivních degustátorů a porotců. Vysvětlíme si, jak se tvoří senzorický profil piva. Nahlédneme do zákulisí pivních soutěží a degustací. Podíváme se, jak fungují degustační komise. Pak už bude řada na vás, budete hodnotit.
Profilová degustace vybraných vzorků piv včetně vyplnění degustačního protokolu.
Powered by Froala Editor
•Kurz je celodenní a vede jej profesionální lektor, expert z oboru pivovarnictví.
•Vedle teorie klademe velký důraz na degustaci (pivní sommelierství). V ceně kurzu jsou zahrnuty veškeré degustační vzorky a neutralizační sousta.
•Každý účastník získá certifikát o absolvování kurzu.
•V ceně kurzu je oběd.
•Pokud vám nevyhovuje termín kurzu, můžete si jej týden před kurzem bezplatně změnit.
•Všechny dárkové poukazy (pokud kurz kupujete jako dárek) mají neomezenou platnost.
•Kurz v Praze probíhá v moderních školicích prostorech 4* hotelu Troja s nádherným výhledem na město. Hotel se nachází v bezprostřední blízkosti metra i tramvají. Brno připravujeme.
Powered by Froala Editor
Možná máte o pivu hodně načteno a taky hodně ochutnáno. Pokud ale chcete své znalosti a dovednosti posunout dál, neobejdete se bez člověka s referenčním „jazykem“, bez někoho, kdo chutě piva bravurně ovládá a pomůže vám zkalibrovat vaše hodnocení. Díky zkušené lektorce s více než 40letou praxí v oboru pivní senzoriky si uvědomíte skutečnou škálu pivních chutí.
Powered by Froala Editor
Povinné údaje jsou označeny *
O pivu až do dna. A ještě mnohem víc informací a degustací, které změní vaše vnímání piva. Boříme marketingové mýty a jdeme k podstatě piva.
Detail kurzuVydejte se s námi objevit, ochutnat a pochopit, odkud se bere nesmírná rozmanitost pivních chutí a stylů. Prvotřídní degustační zážitek.
Detail kurzuUvařte si vlastní pivo. Stačí získat cukr z ječmene, dochmelit a prokvasit. Naučíme vás to.
Detail kurzuTu a tam vám pošleme upozornění na zajímavé pivní akce, na nově otevřené kurzy nebo na speciální nabídky, které by vám neměly uniknout.