Tři základní suroviny - voda, slad, chmel - a přece taková rozmanitost chutí. Ovšem nesmíme zapomenout na kvasinky, resp. proces kvašení, který charakter piva ovlivňuje cca z 80 %. V tomto kurzu ochutnáme a skrz na skrz probereme všechny nejdůležitější světové pivní tradice a styly, k tomu budeme servírovat samá skvělá piva. Navíc skrze intenzivní a podrobné analýzy každého piva, opět o kus vytříbíte své degustační schopnosti.
Co se naučíte, dozvíte a ochutnáte?
Kurz začíná v 10:00 a trvá do cca 17:00
Ochutnejte a pochopte, co je podstatou nesmírné rozmanitosti a pestrosti piva. Udělejte si jednou provždy pořádek v pivních stylech.
Bez obav, nebudeme vás nudit nekonečnými výčty piv a tabulkami s jejich parametry. Méně je více. Jednoduše jsme piva rozdělili do tří kategorií: piva na celý večer, složitější piva (na vychutnání) a zvláštní piva. Na těchto třech základních kategoriích si vysvětlíme celý pivní svět pěkně v souvislostech. Rozebereme důkladně pivní styly tak, abyste si uvědomili, co je esencí pivních stylů z hlediska varního procesu i senzorických vlastností. Těšte se na důkladné a nekompromisní degustace každého vzorku.
Ochutnáte minimálně deset druhů skvělých piv, příkladných reprezentantů rozebíraných pivních stylů. Piva vybíráme především z produkce tuzemských minipivovarů – abychom ukázali, že to umíme i u nás, a hlavně abyste si piva kdykoli mohli koupit.
Co je vlastně pivní styl? Podle čeho piva roztřídit do stylů? Podle typu kvašení? Podle barvy? Podle surovin? Podle země původu? Společně se zamyslíme, jaká jsou pravidla i limity kategorizování pivních stylů.
Sjednotíme se v základních postupech a terminologii pro hodnocení piv. Bude to takový menší úvod do senzorické analýzy piv (které se můžete důkladně věnovat v samostatném kurzu)
Pojmenování prvního okruhu mluví za vše. Tahle piva si vyloženě říkají o další napití. Jejich společným jmenovatelem by mohlo být, že nejsou ani příliš hořká, ani příliš nachmelená, ani příliš sladová. Prostě vyvážená a vysoce pitelná. Nemůžeme začít jinak než u typického ležáku, pak budeme hledat spojnice a paralely ke stylu American Pale Ale (APA) a dostaneme se až rodině pivu typu Session.
a) Ležák
b) American Pale Ale (APA)
c) Session beer / Pšeničné pivo
Čím víc o pivu víte, tím víc vás baví přemýšlet, jak ho sládek složil dohromady. Anebo si chcete užít chuťové složky či vlastnosti piva, které jsou pro styl charakteristické nebo v něm akcentované. A zdaleka to není jen o počtu použitých chmelů nebo o stupních hořkosti (IBU). Probere fenomén a bohatou rodinu piv typu India Pale Ale (IPA), u toho nemůžeme vynechat moderní a populární New England Ipa (NEIPA) a zakončíme u tmavých, svrchně kvašených a zpravidla silných piv typu Porter/Stout.
a) India Pale Ale (IPA)
b) New England Ipa (NEIPA)
c) Porter/Stout
Zvláštní neznamená divný. Každý sládek by rád vytvořil svůj nový styl, ale většina pokusů jsou slepé uličky. V tomhle bloku si vysvětlíme, s čím vším se dá v pivu experimentovat. Budeme se věnovat velké rodině kyseláčů, neboli Sour beer (tradičních i moderních). Zamyslíme se, jak piva zrají a stárnou, ovšem způsobem, aby to jejich kvalitu povýšilo (Barrel aged) a nakonec nemůžeme vynechat piva typu Lambic, která nejsou kvašené speciálně vyšlechtěnými kvasinkami, ale výhradně spontánně.
a) Kyseláče (Sour beer)
b) Barrel aged
c) Lambic
U piva, o pivu a dalších tématech.
•Kurz je celodení (od 10:00 do cca 17:00)
•V ceně kurzu je vynikající servírovaný oběd s dezertem, veškeré degustační vzorky, neutralizační sousta a studijní materiály.
•Každý účastník získá certifikát o absolvování kurzu.
•Kurz vede zkušený lektor, znalec pivní stylů a certifikovaný degustátor.
•Pokud vám nevyhovuje termín kurzu, můžete si jej týden před kurzem bezplatně změnit.
•Všechny dárkové poukazy (pokud kurz kupujete jako dárek) mají neomezenou platnost.
•Kurz v Praze probíhá v moderních školicích prostorech 4* hotelu Troja s nádherným výhledem na město. Hotel se nachází v bezprostřední blízkosti metra i tramvají.
Powered by Froala Editor
•Skvělou orientaci ve světě pivní stylů.
•Degustační trénink a další kalibraci chutí.
•Tipy na skvělá piva z české i světové produkce.
•Odpovědi na všechny otázky z oblasti pivních stylů.
•Příjemný den ve společnosti dalších milovníků piva.
Povinné údaje jsou označeny *
O pivu až do dna. A ještě mnohem víc informací a degustací, které změní vaše vnímání piva. Boříme marketingové mýty a jdeme k podstatě piva.
Detail kurzuVytříbíme vaše smysly a rozebereme chuť piva na atomy. Naučíme vás dovednosti porotců mezinárodních soutěží.
Detail kurzuUvařte si vlastní pivo. Stačí získat cukr z ječmene, dochmelit a prokvasit. Naučíme vás to.
Detail kurzuTu a tam vám pošleme upozornění na zajímavé pivní akce, na nově otevřené kurzy nebo na speciální nabídky, které by vám neměly uniknout.