Vaření piva není žádná věda. Stačí dodržet osvědčené metody a znát pár fíglů. Prakticky si všechno předvedeme a vysvětlíme. Celý postup je navíc vymyšlený tak, abyste si k uvaření dobrého piva nemuseli pořizovat domácí pivovar či drahé vybavení. Vystačíte si s několika základními nástroji. Z kurzu si odnesete zakvašenou mladinu, z níž si doma „doděláte“ vlastní pivo.
Kurz se koná v Národním zemědělském muzeu a trvá od 9:00 do cca 15:30. NA TENTO KURZ NELZE UPLATNIT SLEVU (omezená kapacita).
Nejblížší terminy budou na přelomu září/října.
Jaké pivo vlastně budeme vařit? Uvaříme si svrchně kvašené pivo, ejl – „svrchňák“ je totiž nejsnazší cesta k vlastnímu pivu. Možná byste raději vařili klasický český ležák, ale věřte nám, že je důležité nejprve si osvojit technologicky jednodušší proces svrchně kvašených piv a pak se pustit do piv spodně kvašených. V rámci kurzu bude dost prostoru, abychom jednotlivé rozdíly probrali.
Dopoledne budete vařit i vy sami. Rozdělíte si našrotovaný slad a prakticky si vyzkoušíte rmutování. Pak vše scedíme a společně se pustíme do chmelovaru. Co se během kurzu všechno dozvíte a naučíte?
Bude to jen rychlý úvod, většinu pomůcek (moc jich nepotřebujeme) si představíme v průběhu vaření.
První krátké prohřátí nebo spíš namočení sladu.
A tady už začíná opravdová „pivní alchymie“. Prakticky si vyzkoušíme infuzní rmutování, které se používá pro svrchně kvašená piva. Vysvětlíme si i princip dekokčního rmutování užívaného pro spodně kvašená piva, tedy pro vaření piv plzeňského typu.
Ukážeme si, jak se mláto odděluje od sladiny a jak z mláta vyextrahovat veškerý cukr.
Nyní přichází fáze, kdy pivo dostává svou typickou chuť. Probereme různé typy chmele, jejich profily, použití i dávkování. Dobře provedený chmelovar také z madliny dostaná pryč nežádoucí látky. A také bude čas degustovat, jak domácí pivo chutná.
Uvařené pivo musíme rychle zchladit, abychom vytvořili vhodné prostřední pro kvasinky. Neobejdeme se bez chladiče, proto se s ním naučíte pracovat.
V téhle fázi si vyrobený produkt rozdělíme a vy si jej podle instrukcí doma „doděláte“. Vysvětlíme si, jak probíhá kvašení a jak poznat, kdy kvasný proces skončil. Zde se skrývá i jeden z hlavních důvodů, proč vaříme ejl. Zatímco kvasný proces u svrchňáků proběhne i při pokojové teplotě, kvasinky u spodně kvašených piv, tedy u piv plzeňského typu, potřebují konstantní teplotu kolem 12 stupňů – jen málokdo disponuje studeným sklepem nebo chladicím zařízením. Vysvětlíme vám, jak se tento problém řeší v domácích podmínkách, abyste si později ležák také uvařili.
Co s pivem nyní? Nejobvyklejší způsob je nalahvování a zazátkování. Ukážeme si, jak to udělat správně a jak zajistit, aby se při sekundárním kvašení v láhvích vytvořil oxid uhličitý.
Poradíme vám, kde si opatřit vybavení, nebo jak si je vyrobit. Dáme vám tipy k nákupu sladů a chmelů i k jejich správnému skladování.
•Kurz je celodenní a vede jej zkušený domovarník.
•Kde to bude možné, sami si postup a nástroje vyzkoušíte.
•Z kurzu si odnese "rozvařené" pivo, které si doma doděláte.
•Vaříme v malé skupině. Bude dost prostoru na vaše individuální dotazy.
•Pokud vám nevyhovuje termín kurzu, můžete si jej týden před kurzem bezplatně změnit.
•Všechny dárkové poukazy (pokud kurz kupujete jako dárek) mají neomezenou platnost.
•Kurz v Praze probíhá v moderním gastrostudiu Národního zemědělského muzea.
•Na tomto kurzu bohužel nejsme schopni zajistit společný oběd. V bezprostředním okolí ovšem najdete dostatek restaurací. S pauzou na oběd počítáme.
Powered by Froala Editor
Na internetu i v literatuře najdete dost návodů, jak si uvařit pivo. Určitě fungují, ale když si celý proces projdete se zkušeným domovarníkem, vyvaruje se mnoha chyb, které by vás mohly odradit od dalších pokusů.
Dozvíte se, proč se musí ten či onen postup přesně dodržet a jaký vliv mají případné odchylky na finální produkt. Po absolvování tohoto kurzu si doma hravě zvládnete uvařit kvalitní pivo. Po několika várkách svrchňáků si můžete troufnout i na klasický ležák.
Powered by Froala Editor
Povinné údaje jsou označeny *
O pivu až do dna. A ještě mnohem víc informací a degustací, které změní vaše vnímání piva. Boříme marketingové mýty a jdeme k podstatě piva.
Detail kurzuVydejte se s námi objevit, ochutnat a pochopit, odkud se bere nesmírná rozmanitost pivních chutí a stylů. Prvotřídní degustační zážitek.
Detail kurzuVytříbíme vaše smysly a rozebereme chuť piva na atomy. Naučíme vás dovednosti porotců mezinárodních soutěží.
Detail kurzuTu a tam vám pošleme upozornění na zajímavé pivní akce, na nově otevřené kurzy nebo na speciální nabídky, které by vám neměly uniknout.