Domácí vaření piva Domácí vaření piva Domovarnictví

Domácí vaření piva

Vaření piva není žádná věda. Stačí dodržet osvědčené metody a znát pár fíglů. Prakticky si všechno předvedeme a vysvětlíme. Celý postup je navíc vymyšlený tak, abyste si k uvaření dobrého piva nemuseli pořizovat domácí pivovar či drahé vybavení. Vystačíte si s několika základními nástroji. Z kurzu si odnesete zakvašenou mladinu, z níž si doma „doděláte“ vlastní pivo.

Nejbližší termín

Domácí vaření piva

29. 11. 2024 OD 09:00, Praha


5

Obsah kurzu

Kurz se koná v Národním zemědělském muzeu a trvá od 9:00 do cca 15:30. NA TENTO KURZ NELZE UPLATNIT SLEVU (omezená kapacita).

Nejblížší terminy budou na přelomu září/října. 

Jaké pivo vlastně budeme vařit? Uvaříme si svrchně kvašené pivo, ejl – „svrchňák“ je totiž nejsnazší cesta k vlastnímu pivu. Možná byste raději vařili klasický český ležák, ale věřte nám, že je důležité nejprve si osvojit technologicky jednodušší proces svrchně kvašených piv a pak se pustit do piv spodně kvašených. V rámci kurzu bude dost prostoru, abychom jednotlivé rozdíly probrali.

Dopoledne budete vařit i vy sami. Rozdělíte si našrotovaný slad a prakticky si vyzkoušíte rmutování. Pak vše scedíme a společně se pustíme do chmelovaru. Co se během kurzu všechno dozvíte a naučíte?

I.Vybavení & suroviny

Bude to jen rychlý úvod, většinu pomůcek (moc jich nepotřebujeme) si představíme v průběhu vaření.

II.Vystírka

První krátké prohřátí nebo spíš namočení sladu.

III.Rmutování

A tady už začíná opravdová „pivní alchymie“. Prakticky si vyzkoušíme infuzní rmutování, které se používá pro svrchně kvašená piva. Vysvětlíme si i princip dekokčního rmutování užívaného pro spodně kvašená piva, tedy pro vaření piv plzeňského typu.

IV.Scezování a vyslazování

Ukážeme si, jak se mláto odděluje od sladiny a jak z mláta vyextrahovat veškerý cukr.

V.Chmelovar

Nyní přichází fáze, kdy pivo dostává svou typickou chuť. Probereme různé typy chmele, jejich profily, použití i dávkování. Dobře provedený chmelovar také z madliny dostaná pryč nežádoucí látky.  A také bude čas degustovat, jak domácí pivo chutná.

VI.Chlazení

Uvařené pivo musíme rychle zchladit, abychom vytvořili vhodné prostřední pro kvasinky. Neobejdeme se bez chladiče, proto se s ním naučíte pracovat. 

VII.Kvašení

V téhle fázi si vyrobený produkt rozdělíme a vy si jej podle instrukcí doma „doděláte“. Vysvětlíme si, jak probíhá kvašení a jak poznat, kdy kvasný proces skončil. Zde se skrývá i jeden z hlavních důvodů, proč vaříme ejl. Zatímco kvasný proces u svrchňáků proběhne i při pokojové teplotě, kvasinky u spodně kvašených piv, tedy u piv plzeňského typu, potřebují konstantní teplotu kolem 12 stupňů – jen málokdo disponuje studeným sklepem nebo chladicím zařízením. Vysvětlíme vám, jak se tento problém řeší v domácích podmínkách, abyste si později ležák také uvařili.

VIII.Skladování

Co s pivem nyní? Nejobvyklejší způsob je nalahvování a zazátkování. Ukážeme si, jak to udělat správně a jak zajistit, aby se při sekundárním kvašení v láhvích vytvořil oxid uhličitý. 

IX.Tipy & rady

Poradíme vám, kde si opatřit vybavení, nebo jak si je vyrobit. Dáme vám tipy k nákupu sladů a chmelů i k jejich správnému skladování. 

Jak kurz probíhá

•Kurz je celodenní a vede jej zkušený domovarník. 

•Kde to bude možné, sami si postup a nástroje vyzkoušíte. 

•Z kurzu si odnese "rozvařené" pivo, které si doma doděláte. 

•Vaříme v malé skupině. Bude dost prostoru na vaše individuální dotazy. 

•Pokud vám nevyhovuje termín kurzu, můžete si jej týden před kurzem bezplatně změnit. 

•Všechny dárkové poukazy (pokud kurz kupujete jako dárek) mají neomezenou platnost. 

•Kurz v Praze probíhá v moderním gastrostudiu Národního zemědělského muzea.

•Na tomto kurzu bohužel nejsme schopni zajistit společný oběd. V bezprostředním okolí ovšem najdete dostatek restaurací. S pauzou na oběd počítáme. 

Powered by Froala Editor

Co vám kurz přinese

Na internetu i v literatuře najdete dost návodů, jak si uvařit pivo. Určitě fungují, ale když si celý proces projdete se zkušeným domovarníkem, vyvaruje se mnoha chyb, které by vás mohly odradit od dalších pokusů.

Dozvíte se, proč se musí ten či onen postup přesně dodržet a jaký vliv mají případné odchylky na finální produkt. Po absolvování tohoto kurzu si doma hravě zvládnete uvařit kvalitní pivo. Po několika várkách svrchňáků si můžete troufnout i na klasický ležák.

Powered by Froala Editor

Termíny kurzu

  • 22. 11. 2024 OD 09:00, Praha Domácí vaření piva
  • 29. 11. 2024 OD 09:00, Praha Domácí vaření piva
  • 28. 2. 2025 OD 09:00, Praha Domácí vaření piva
  • 1. 3. 2025 OD 09:00, Praha Domácí vaření piva

  • Cena kurzu 3 590 Kč Včetně DPH

    Objednávka kurzu

    Povinné údaje jsou označeny *

    Termín kurzu
    Údaje o vás
    Další nepovinné údaje
    Způsob platby

    Objednat kurz jako dárek

    Údaje o vás
    (Jméno se propíše na voucher. Ponechte prázdné, pokud chcete doplnit jméno sami či beze jména.)
    Další nepovinné údaje
    Způsob platby

    Co říkají

    naši absolventi

    Příjemné prostředí, skvěle připravený přednášející a super praktické části. Jestli si myslíte, že rozumíte pivu, zkuste si projít trojúhelníkovým testem.

    Petr Skalka

    Kurz jsem věnovala tátovi jako dárek. Nejdřív ohrnoval nos, moc tomu nevěřil, ale vrátil se nadšený a chce jít na další.

    Zuzana Dvořáková

    Spousta informací, které do sebe skvěle zapadnou. Po kurzu jsem změnil hodně návyků. Pivo teď piju a vybírám jinak.

    Michal Veselý



    Máte zájem o jiný kurz?

    Podobné kurzy

    Kurz I.

    Pivo a pivovarnictví

    O pivu až do dna. A ještě mnohem víc informací a degustací, které změní vaše vnímání piva. Boříme marketingové mýty a jdeme k podstatě piva.

    Detail kurzu
    Kurz II.

    Rozmanitost chutí a stylů

    Vydejte se s námi objevit, ochutnat a pochopit, odkud se bere nesmírná rozmanitost pivních chutí a stylů. Prvotřídní degustační zážitek.

    Detail kurzu
    Kurz III.

    Senzorická analýza piva

    Vytříbíme vaše smysly a rozebereme chuť piva na atomy. Naučíme vás dovednosti porotců mezinárodních soutěží.

    Detail kurzu

    E-mailem Novinky

    Tu a tam vám pošleme upozornění na zajímavé pivní akce, na nově otevřené kurzy nebo na speciální nabídky, které by vám neměly uniknout.

    @
    * Bez obav, z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit jedním kliknutím.
    Dotazy? Kontakty
    • Sládkova akademie s.r.o.
    • U libeňského pivovaru 1612/12
    • 180 00 Praha 8

    • IČ: 11745207
    • DIČ: CZ11745207
    Koupit kurz

    Poukaz ihned e-mailem